Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

dinsdag 20 november 2012

Vijfenveertig (25)

Mijn eerste beha

Als ik mijn turnmaillot aan had, zag je ze wel. En voor de spiegel in de badkamer kon ik er zelf niet meer naast kijken. Maar verder bleven de heuveltjes op mijn borstkas verstopt onder ruime T-shirts. Niet dat ik me voor hen schaamde of zo. Langs de ene kant was ik zelfs blij dat die dingen begonnen te groeien, want het betekende dat ik groot werd, en er was niets dat ik liever wilde dan groot zijn. Maar aan de andere kant had ik toch niet de behoefte om met die bobbels ter grootte van een wespensteek te koop te lopen. Het gezeur van ons moeke over een beha maakte me dan ook horendol. Ik was niet van plan mijn miniboezem in zo’n ding gevangen te zetten. En dus bedacht ik duizend en een redenen om niet mee naar de stad te moeten om een beha te kopen.
Deze discussies werkten niet alleen op mijn eigen zenuwen, ook ons vake kreeg er genoeg van.
‘Dan draag je maar geen beha!’ flapte hij eruit, ‘Dan krijg je maar hangborsten!’
Mijn mond viel open. Ik wist geen tegenargument in te brengen en droop af naar mijn kamer.

Enkele dagen later fietste ik op mijn vraag met ons moeke naar de stad. In het warenhuis liepen we meteen naar de lingerieafdeling. Met afkeer bekeek ik de beha’s en zuchtend koos ik er een uit. Een witte katoenen zonder tierlantijntjes.
‘Mooi,’ zei ons moeke toen ik hem paste.
Zelf vond ik er niks aan. Het voelde vooral heel onwennig.
Thuis legde ik de beha eerst helemaal achteraan in mijn kast. Maar zodra de woorden van ons vake weer door mijn hoofd spookten, deed ik hem toch aan. De ruime T-shirts die ik erover aantrok, verborgen hem vast.
Al snel werd die beha een kledingstuk als elk ander, een vast onderdeel van mijn garderobe.
Tot op de dag van vandaag heb ik geen hangborsten.

Meer over mijn vijfenveertigdagenproject lees je hier.

6 opmerkingen:

 1. Memories.. ik zou er haast een Barbara Streisand imitatie voor doen! Die eerste BH, mijn pépé vond het toch wel cool! Allokes, voor die muggenbetekes ofwatte? Ik verfoeide dat ding....grrr. Die turnmaillots.... lekker strak, alles aftekenend...Oh my god...memories

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zat bij ieder van ons wat onwennig zeker, Veerle...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. alles beter dan zo'n flanellen onderlijfje! :-)))

  heerlijke jeugdherinneringen, veerle!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De aankoop van mijn eerste BH herinner ik me ook nog heel goed. We hadden 'm op de markt gekocht. We kwamen thuis en toen bleek er net bezoek te zijn, een veekoopman (we hadden boerderij) die al enige tijd niet meer thuis was geweest. "Amai, wat zijn je kinderen groot geworden", zei hij toen hij ons zag. "Zal wel zijn", antwoordde mijn vader "we zijn zojuist voor de jongste 'ne BH gaan kopen." Uiteraard kon ik ter plaatse in de grond zinken van schaamte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik weet het ook nog hoe het was die allereerste BH ... het voelde als een klein meisje dat wat groter werd ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Door het lezen van uw herinneringen komen de mijne ook terug :-)
  Mijn eerste bh(tje) was een zachtgeel kanten gevalletje. Ook uit een warenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!