Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

donderdag 27 oktober 2011

Rood weeskindDe zeventienjarige Thor woont met zijn ouders op een afgelegen plek. Het gezin heeft de dood van Thors tweelingbroer, Olmo, nooit echt kunnen verwerken. Zijn aanwezigheid hangt nog als een schaduw over het huis. Thor trekt vaak in zijn eentje de natuur in. Hij maakt er zwart-wit foto's van dode dingen en voert gesprekken met zijn overleden broer. Zo houdt hij de herinnering aan Olmo levendig. Thors leven krijgt een nieuwe wending als de Vallstroms, vrienden van zijn ouders, na jaren terugkeren uit Amerika. Thor leert hun dochters Louise en Lilith kennen. Elk op hun manier zorgen ze voor een onvergetelijke zomer, waarin alles voorgoed lijkt te veranderen. Thors eenzaamheid wordt doorbroken, maar hij zal ook afscheid moeten nemen van zijn bijzondere band met Olmo. En waarom wil het rood weeskind, een nachtvlinder met rode achtervleugels, hem maar niet met rust laten?


Mijn grootmoeder bakte boterkoekjes. Ze bewaarde ze in een prachtige blikken doos. Als ik ervan smulde deed ik dat met hele kleine hapjes om zo de smaak en de liefde waarmee ze ze had gemaakt helemaal in me op te nemen.
'Rood weeskind' van Begga Dom is een boek dat het verdient om op dezelfde manier geproefd te worden. Begga vertelt hoe Thor zijn dode broer moet loslaten om zelf te kunnen leven. Ze heeft hierbij veel aandacht voor de psychologie van het personage. Ze beschrijft de omgeving waarin hij vertoeft zo dat je als lezer als het ware mee door de magische landschappen loopt. Zin na zin tovert Begga met taal en doorheen het verhaal weeft ze een bijzonder mooie symboliek.
Als grootmoeders koekjesdoos leeg was kon ik nog even nagenieten, maar dan was het gedaan. Dit boek kan ik telkens weer vastnemen. En dat doe ik ook, want elke keer opnieuw ontdek ik nieuwe lagen in het verhaal.

Een bijzonder boek voor jongeren vanaf 14 jaar.
****

10 opmerkingen:

 1. Dat is toevallig. Ik heb het gisteren net geleend en ben nu halverwege. Een bijzonder boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt mij inderdaad ook een heel mooi boek. Ik zet het alvast op het lijstje...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @'k Heb Italiaanse Bruno enkele schetsen zien maken, Veerle. Echt waar, onze babbel was bijlange niet af..., de schets wel !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. moest ik nog kleinere kinderen hebben dan ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 't is fantastisch als zo'n jeugdboek niet alleen de jeugd weet te beroeren!!

  een betere 'reclame' als dit kan het boek zich niet voorstellen! :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook zo van die boeken die om de zoveel tijd door mijn handen gaan en telkens lezen mijn ogen een ander verhaal. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me een spannend boek. Wie weet ga ik het nog lezen, ik heb nog genoeg boeken in mijn 'wachtrij' staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is echt het saaiste boek die er op de planeet te vinden is

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!