Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

woensdag 14 maart 2012

[Wijvenweek] Medische business


Toen ik wat depri was schreef mijn huisarts me meteen een antidepressivum voor.
Toen ik bang was dat ik daarvan zou verdikken kwam ze met een eetlustremmer op de proppen.
Toen ik niet goed kon slapen had ze een slaappil voor mij.
Toen plots mijn elleboog pijn deed (zonder dat ik er iets mee had uitgestoken)schreef ze een ontstekingsremmer voor.
Toen plots ook mijn andere elleboog pijn deed, en mijn knie en voet, kwam daar nog een pil en een pijnstiller bij.
Toen ik een MRI moest ondergaan en bang was omwille van mijn clautrofobie bedacht ze een kalmeringsmiddel.

Maar niet één keer heeft ze me gezegd dat ik ook gezond zou kunnen leven: vezel- en vitaminerijk eten, voldoende buiten komen, regelmatig sporten, en de claustrofobie met ademhalingsoefeningen te lijf gaan.
Ha, nee, want daar draait de medische business niet van.

Gelukkig slik ik niet zomaar alles. Ondanks mijn kwaaltjes heb ik ook nog een portie gezond verstand. Ik probeerde (en probeer) dus wel gezond te leven, maar met wat doktersondersteuning was dat me waarschijnlijk net iets makkelijker afgegaan.

Helaas zijn er mensen die wel alles zomaar slikken. Ze worden daar heus niet beter van.
Daarom pleit ik voor een 'medische business' die 'gezond leven' hoger acht dan 'kassa kassa', die alleen met medicatie afkomt als men weet wat er aan de hand is, en als het echt nodig is.
Maar ja, dat is vast een utopie.


(Moh, kijkt nu. We zitten hier met een mening)

Meer wijvenweek-posts op wijvenblogs.be

8 opmerkingen:

 1. oh zo waar.Farmaceutica is big business...ik heb ook jaren de medische molen doorlopen,en na jaren aanmodderen heb ik besloten om gewoon gezonder te eten, meer te bewegen en geen chemische rommel te slikken tenzij echt nodig....en guess what ? Ik voel me al stukken beter, al is de weg nog lang

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vrees het ook. Als jarenlange chronisch zieke weet ook ik al lang hoe dat wereldje draait... averechts!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een gezonde 'state of mind' is al zoveel waard en wordt te veel onderschat, want net uit zo'n gezonde geest kan een gezonde levensstijl voortkomen. Pillen kunnen daarin ondersteunen, maar ze mogen niet als enige bron aangeboord worden. Je zit met een mening, zeg je? Wel, ik deel die ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens. Mensen slikken maar raak en staan er niet bij stil wat ze zelf aan hun kwaaltjes/kwalen kunnen doen. Je kunt al zoveel bereiken met goede, gezonde voeding en genoeg beweging. Artsen schrijven maar raak en delen maar uit, wat niet goed te praten valt, maar daarnaast denk ik dat er ook een taak is weggelegd voor de patiënt: mondiger zijn. Goed luisteren naar je eigen lichaam en dat serieus nemen. Het zijn 'kleine' dingen, maar veel mensen zijn dat gevoel kwijtgeraakt is mijn idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een gezonde levensstijl en gezonde voeding is ontzettend belangrijk, Veerle. Helaas ontsnappen we niet altijd aan een pilletje hier of daar...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken mensen die een wandelende apotheek zijn. Je hoeft nog maar te zeggen dat je hoofdpijn hebt en ze gooien onmiddellijk 5 verschillende pijnstillers voor je neus. Neen, als iets neem dan is het enkel omdat het niet meer anders kan. En dan is het meestal al 5 voor 12. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. soms schrijven dokters te veel voor .... soms kan het helpen van een beetje meer op je voeding te letten en anders te gaan leven

   p.s. ik kan alleen een reactie plaatsen via beantwoorden

   Verwijderen
 7. Mijn dokter deed niks van het soort.
  Maar ik ben het met je eens dat we in die sector nog wel kunnen verbeteren. (Op dat vlak volg ik Dr. Van Duppen en zijn kiwimodel)

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!