Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

maandag 27 februari 2012

Nieuw op mijn boekenplank

-Met opa in het donker/ Stefan Boonen en Marja Meijer: in dit vierde boek in de opareeks van Boonen logeren de zeven kleinkinderen bij hun grootouders. Oma is naar een feestje. Dus zijn de kinderen met hun opa alleen thuis. Ze spelen verstoppertje. Een sfeervol verhaal waarbij best wat spanning komt kijken, die Boonen ook mooi weer afbouwt, zodat de kinderen het boek met een gerust hart kunnen wegleggen. De tekeningen van Meijer geven het gezellige opahuis goed weer. Soms vertellen ze hele stukken verhaal waar geen woord aan te pas komt.
Voor kinderen vanaf 4 jaar.
***

-Opa en het geheim van de smokkelaars/ Per Olov Enquist: ook in dit boek logeren kleinkinderen bij hun opa, maar ze zijn al een pak ouder en beleven dan ook grootsere dingen. Ze trekken met hun opa naar de berg, waar ze vreemde zaken ontdekken zoals een zendinstallatie en pakketjes met wit poeder. Dit boek is het vervolg op 'Met opa op expeditie', maar kan ook worden gelezen zonder dat je het voorgaande kent. Waar nodig verwijst Enquist immers met voldoende details naar de vorige expeditie. Voor wie dat boek las kan dit natuurlijk wel storend zijn.Een mooi geschreven, grappig en spannend boek, dat op het randje van de geloofwaardigheid balanceert.
Voor kinderen vanaf 9 jaar (voorlezen vanaf 7 jaar)
***

-Bajaar/ Martha Heesen: Julia en haar zussen wonen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog bij hun grootmoeder Momo op het Brabantse platte land. Hun moeder is dood, hun vader niet teruggekomen uit de oorlog. Wel is het paard Bajaar bij hen komen wonen. Heesen weet heel gedetailleerd de sfeer van toen weer te geven, als op een schilderij, maar laat verder niet veel gebeuren in het boek. Ze vraagt de lezers tussen de regels te lezen, en dat maakt dit boek helemaal niet makkelijk.
Voor jongeren vanaf 12 jaar (voor geoefende lezers)
***


-De rode boom/ Shaun Tan: in vierentwintig surrealistische prenten geeft Tan weer wat eenzaamheid, pijn, verdriet en depressie is. Met deze vierentwintig prenten schept hij ook hoop, want op elke prent dwarrelt ergens (soms moet je heel goed kijken om het op te merken) een rood blad dat uiteindelijk uitgroeit tot een prachtige rode boom. Bart Moeyaert zorgt voor de vertaling van dit boek. Hij doet dit bijzonder sober, want dit verhaal heeft niet veel tekst nodig. Een knap en troostrijk prentenboek voor klein en groot.
Voor alle leeftijden.
*****

6 opmerkingen:

 1. je boekenplank gaat blij zijn met al die nieuwe woordjes ....

  Eventjes zeggen dat ik hier nog altijd langskom maar dat het me bijna nooit nog lukt om te reageren.

  Volgens mij gaat het vandaag wel lukken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de boekentips: de rode boom ga ik zeker eens opzoeken in de boekhandel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb net " De buitenkant van Meneer Jules" gelezen, van Diane Broeckhoven, die dit verhaal voor volwassenen schreef.
  Waarschijnlijk ken je het wel, maar indien niet, ook zeker een aanrader!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vlug naar 'stukgelezen' op de boekenplank.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, die eerste ga ik onthouden. Lijkt me een leuk kado voor kleinzoon zijn verjaardag.

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!