Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

vrijdag 17 juni 2011

Nieuw op mijn boekenplank

-Viezeltje/ Suzan Peeters en Milja Praagman: mevrouw Stoffel heeft haar huis net aan kant als ze in de vuilnisbak een vies en plakkerig meisje ontdekt, Viezeltje. Op zoek naar koek maakt Viezeltje er in de kortste keren weer een janboel van. Net dan komt de burgemeester langs. Een verrassend, hilarisch, haast karikaturaal verhaal waarin kinderen, maar vast ook sommige ouders zich zullen herkennen. Niet alleen de tekst, maar ook de luchtige tekeningen brengen je aan het lachen.
Voor kinderen vanaf 3 jaar.
***

-Billy buitenkind/ Lucy Elliot: Billy houdt van de zee, het strand en buiten. Maar omdat haar mama bang is moet ze binnen blijven. Als haar mama er niet is snoept Billy toch van de vrijheid. Ze heeft een geheime plek op het dak, ontmoet een bijzondere jongen en reist over zee,... Maar ze verlangt ook naar huis. Een teder verhaal over vrijheid, gemis en verlangen. De vele lagen zijn voor jonge kinderen misschien moeilijk te vatten, maar een warm gevoel krijgen ze vast wel. De bijzondere prenten doen je wegdromen.
Voor kinderen vanaf  5 jaar.
***

-Onze pappa kreeg een ongeluk in zijn hoofd/ Wieke van Dun en Jasper Kingma: Jaspers papa kreeg een herseninfarct toen Jasper vijf was. Dit boekje vertelt zijn verhaal. Hier vind je geen grootse taal terug, maar een duidelijke beschrijving van wat er kan gebeuren als een gezin met CVA te maken krijgt. Dit boekje wil deze gezinnen steunen, informatie geven en helpen om de draad weer op te nemen. Best lees je dit boek als ouder samen met je kind(eren). Vragen en opdrachten geven kinderen de kans om hun eigen ervaringen neer te schrijven of te tekenen. Volwassenen vinden een heleboel tips terug. De regelgeving waarover sprake is en de instanties waarnaar verwezen wordt zijn wel de Nederlandse. Toch kan dit boekje ook voor Belgische gezinnen waardevol zijn. Zoon Jasper maakte zelf de illustraties.
***

-Villa Magdalena/ Santa Montefiore: vergeef me deze zonde, maar ik vind 'Santa Montefiore' leuke lectuur voor tijdens een weekendje weg. Haar complexloze verhalen en prachtige beschrijvingen zorgen er meestal voor dat ik me in de oorden waarover ze schrijft waan. Maar in dit boek mis ik net deze beschrijvingen.  Tijdens het lezen vertoefde ik dus niet afwisselend in Toscane en Devon zoals de personages, maar gewoon op de bus naar Bordeaux. Dat de gebeurtenissen in het Italië van 1966 uiteindelijk met die van het hedendaagse Engeland zouden samenvloeien was na haar vorige boeken ook niet meer verrassend. Heb ik met een overdosis te maken?
Voor volwassenen.
**

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!