Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

zondag 7 april 2013

Ik drink nooit thee

'Ik drink nooit t(hee), gij drinkt altijd t(hee), hij drinkt alleen t(hee) als hij tegenwoordig is.'
Destijds werden de vervoegingen van de werkwoorden er met dit ezelsbruggetje ingedramd. Zelf had ik er niet zoveel aan. Werkwoorden vervoegen had (en heeft) voor mij meer met aanvoelen te maken.
Maar dat neemt niet weg dat ik het ezelsbruggetje van de theedrinkers tot in het oneindige mee heb opgedreund. Onze juf verplichtte ons zo vaak dit stomme zinnetje te scanderen dat ik de inhoud letterlijk ben gaan nemen.
Ik drink dus nooit thee.
Zo had ik het op school geleerd. En zo paste ik het toe. Tot de liefde me in een theedrinkersfamilie bracht. Ze waren zo verknocht aan deze drank dat ze niet eens koffie in huis hadden. Ze waren ook verknocht aan taart. Overheerlijke zelfgebakken taart. En omdat daar iets warms bij paste, proefde ik van hun thee. Maar thee was en bleef warm water. Zelfs met citroen en suiker erin (een vreemde gewoonte trouwens, iets eerst zuur maken en er dan zoet bij kappen om het drinkbaar te houden) kon het vocht me niet bekoren.
Ik heb dan maar zelf leren taart bakken. En ik bleef drinken wat ik altijd al dronk: koffie. Van bij het ontbijt, om goed wakker te worden, tot vlak voor het slapengaan, om met een warm gevoel mijn bed in te duiken.
Maar ik werd ouder. Plots lag ik urenlang te woelen voor ik in slaap sukkelde en schrok ik meermaals per nacht wakker, badend in het zweet. Die koffie deed me duidelijk geen goed meer.
Noodgedwongen keek ik uit naar iets anders om 's avonds te drinken. Warme chocolademelk. Maar dat is zo calorierijk en plakt bovendien zo in de mond. Warme wijn. Maar dat is zo omslachtig om te bereiden en past alleen in het winterseizoen. Dan toch maar thee?
Die Marokkaanse rook wel heerlijk. Naar kaneel en zouthout, en zelfs een tikje citruszeste.
De eerste dagen proefde ik warm water met een vleugje kaneel. Maar langzaam aan kreeg het spul meer smaak. Ik dronk het ook al eens overdag. Probeerde zelfs andere soorten uit. Jasmijn in de ochtend. Munt als ik heerlijk wil doorwerken. En brandnetel als ik me wat pips voel.
Ik dronk dus nooit thee, maar ondertussen lekker wel.
8 opmerkingen:

 1. Ook ik word steeds meer een 'theetante'....beetje noodgedwongen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben een verstokte koffiedrinkster maar in de wintermaanden kan ik enorm genieten van thee, in de namiddag of 's avonds. Nu waren mijn favorietjes: venkelthee en rode bessenthee alhoewel ik eigenlijk zowat alle smaken lust. Behalve ginseng thee, wat een miskoop! Niet te drinken, ik kreeg er kotsneigingen van :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. whaaa, zo zie je maar de smaak van een mens kan veranderen veerle,
  ik drink graag gemberthee en groene thee,
  vooral als ik het koud heb, gembertheee, mmmmmmmmmm versgezet:-)
  iets lekkerders is er niet:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken je verhaal, Veerle..., en 'k drink nochtans zo graag koffie... Warme wijn, warme chocolademelk, warme thee (kan je echt leren drinken !), en als 't niet omslachtig mag... een trappistje... Héérlijk, en je slaapt goed...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg herkenbaar. Weet je wat lekkere thee is. Echte vruchten thee van de Tuinen. Volgens mij is het bosvruchten-thee. Ik gebruik een thee-ei ervoor. Nog nooit zulke lekkere thee geproefd. Bijna ... vergat ik hoe lekker koffie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wie weet misschien drink je vanavond nog wel een theetje voor het slapengaan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik drink nooit 't', maar ik drink wel thee. En koffie, vooral 's morgens dan. Thee op mijn nuchtere maag krijg ik niet binnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!