Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

zondag 3 juni 2012

Nieuw op mijn boekenplank

-Als de bomen straks gaan rijden/ Frank Adam en Milja Praagman: meer dan tachtig grappige, prettig gestoorde, vrolijk-ontroerende gedichten over alledaagse kinderdingen als jeuk, tanden krijgen, snottebellen, computer, oma en opa, verdrietig zijn en gaan slapen. Sommige verschenen al in eerdere bundels van Adam, maar zijn het herlezen zeker waard. Erbij strak vormgegeven, maar bijzondere illustraties van Praagman, zoals een kind met boekenhoofd en een opa die is vastgegroeid aan zijn stoel, die mooi de sfeer van de gedichten weergeven. Een boek dat je doet glimlachen.
Voor kinderen vanaf 5 jaar.
***

-Kloppend hart of Hoe verliefd Kaatje was/ Anja Feliers en Jeska Verstegen: in ietwat clichématige bewoordingen (AVI M5- het vroegere AVI4) vertelt Feliers hoe Kaatje hals over kop verliefd wordt op de nieuwe jongen in de klas, maar algauw ontdekt dat hij toch niet zo aardig is. De frivole tekeningen van Verstegen maken ondanks het vele roze alle clichés goed. Haar kloppende harten hangen immers als trommels om de nek van de kinderen die er duchtig met trommelstokken op slaan en een hoofd waarin gemene gedachten wonen tekent ze als een huis in kille kleuren. Deze illustraties laten vast ook de harten van vele meisjes wat sneller kloppen.
Voor kinderen vanaf 7 jaar.
***
(Dit is het boek van de fameuze deurhanger)

-De melkweg/ Bart Moeyaert: veel gebeurt er niet in dit boek, en tegelijk gebeurt er bijzonder veel. Maar om dat te kunnen zien moet je het boek zin per zin, woord per woord proeven. Je moet er de tijd voor nemen, je innestelen in de hoofden van de personages en letter per letter smullen van wat er in hen omgaat. Alleen zo beleef je hun zomer, die zich grotendeels afspeelt op een muur die als clubhuis fungeert, tot in het diepst van hun gevoelens mee. Alleen zo lees je waar het eigenlijk om gaat: verbondenheid en eenzaamheid, ruzie maken en het weer goed maken, liefhebben en loslaten, en je eigen weg gaan. Moeyaert gebruikte een sobere en bijzonder suggestieve taal en dat is meteen de kracht van dit boek. Met dit boek won Moeyaert de Boekenleeuw 2012.
Voor kinderen vanaf 10 jaar (geoefende lezers) en volwassenen.
****

-Het slimme organizing boek, voor een leven met minder stress en wanorde/ Sara Van Wesenbeeck: wie meer rust in zijn huis, zijn hoofd en zijn leven wil vindt in dit boek richtlijnen en concrete voorbeelden die je helpen dit effectief te verwezenlijken. Stap voor stap toont personal coach Van Wesenbeeck hoe je je opruim- en organisatiestijl kan bijsturen, welke valkuilen je hierbij tegenkomt en hoe je slimme gewoonten in je leven kan integreren. Het zijn geen loze woorden, maar tips waar je als sloddervos echt wat aan hebt. Alleen de paperassen handelt Van Wesenbeeck nogal snel af, voor mij had dit hoofdstuk een pak uitgebreider gemogen.
Voor volwassenen.
***

6 opmerkingen:

 1. goh, dat laatste heb ik dringend nodig. Bedankt voor de tip. En dat boek van Bart Moeyaert wil ik ook wel eens lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De romans van Anja Feliers moet je zeker eens lezen, ze zijn echt de moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als de bomen straks gaan rijden .... alleen al de titel zorgt ervoor om het boek vast te nemen ....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las nog nooit een boek van Bart Moeyaert. Moet ik toch dringend eens doen. Dank je voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!