Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast


Als het leven wiebelt, bieden woorden een houvast.

Het leven wiebelt. Soms slingert het zacht heen en weer, zoals een kind op een schommel. Misschien geef je het dan, net als dat kind, vol vertrouwen een extra duwtje, en ga je almaar hoger. Maar het leven kan ook wankelen, een kant op waggelen die je helemaal niet uit wil. Of het kan danig schudden en schokken, zodat je grondvesten daveren.
Op al deze momenten zijn er woorden.
WiebelWoorden zoekt ze samen met je op.
Omdat woorden helpen herinneringen te bewaren en belevenissen te delen. Omdat woorden een houvast bieden. En omdat het bijzonder prettig is woorden aan papier toe te vertrouwen.

Op dit blog vind je vooral woorden terug die binnen in mij wiebelden. Die zich puzzelden tot een anekdote, verhaal of gedicht.
Wiebel tijdens het lezen gerust mee op hun ritme.

zondag 27 november 2011

Nieuw op mijn boekenplank

Kleine korstendief/ Aag Vernelen en Richard Verschraagen: plots wil Bram geen korsten meer eten. Maar dat is buiten zijn mama gerekend: als zijn bord niet leeg is, mag hij niet van tafel. Daarom bedenkt hij allerlei trucs: hij geeft de korsten aan de hond, verstopt ze in zijn broekzak, snijdt ze ’s nachts zelfs van het brood,… want zijn vriend Jip zei: van korstjes krijg je borstjes… en dat is wel het laatste wat Bram wil.
Een vlot geschreven, vrolijk en voor vele kinderen en hun ouders ook herkenbaar verhaal. De illustraties werden gemaakt met een scraperboard. Dit is een kartonnen plaat met een laag Chinese klei op. De illustrator zette miljoenen streepjes en kraste zo de klei weg en de tekeningen als het ware open met als resultaat sterke zwart-wit prenten vol fijne streepjes, waarbij een vleugje humor nooit ver weg is.
Voor kinderen vanaf 4 jaar.
***

De vraag van Olifant/ Leen van den Berg en Kaatje Vermeire: net als elk jaar klimt Olifant samen met alles en iedereen de heuvel op. Hoe weet je dat je van iemand houdt, vraagt hij zich af. Muis, Sneeuwwitje, steen, wolk, zon, appelboom, oma,... iedereen zoekt mee naar het antwoord. Alleen Mier, die de vergadering leidt, vindt het allemaal maar flauwe kul. Leen maakte er een warm verhaal van waarbij ze de vele facetten van de liefde belicht. Kaatje zorgde met haar fijne, gedetailleerde illustraties voor nog meer diepgang. Zo werd het een boek om bij weg te dromen dat vast niet alleen kinderen beroert.
Voor kinderen vanaf 5 jaar.
****
(Later meer hierover.)

Hip en Pip op stap met rat/ Loes Hazelaar en Richard Verschraagen: met zijn honderdennegen pagina’s is dit boek best een kanjer voor eerste lezers. Maar ze krijgen wel een vlot en boeiend verhaal over de honden Hip en Pip die samen met hun baasje Eef de stad intrekken. Daar ontmoeten ze Rat. En dat zorgt voor avontuur. Loes gebruikte haast alleen eenlettergrepige woorden (AVI 1 t.e.m. AVI 3) die alle zo op hun plaats lijken te staan dat je bijna zou vergeten dat het om een AVI-tekst gaat. Richard tekende ook hier op een scraperboard, wat weer karaktervolle zwart-wit prenten geeft. Een boek dat beslist de leeshonger bij beginnende lezers aanwakkert.
Voor kinderen vanaf 6 jaar.
***

Het negende schrift van Maya/ Isabel Allende: 'Schrijf eens een hedendaags verhaal,' vroegen haar kleinkinderen en Allende schreef. De negentienjarige Maya is op weg naar Chiloé, een eiland in het zuiden van Chili. Als kind woonde ze in Noord-Amerika bij haar grootouders. Als haar opa sterft is haar oma zo diep in de rouw dat ze Maya niet kan helpen met háár verdriet. Ze merkt niet eens dat het volledig mis gaat met Maya. Pas als Maya opgepakt wordt ziet ze dat er drugs en alcohol in het spel zijn. En het gaat van kwaad naar erger. Maya moet zelfs onderduiken. Daarom stuurt haar oma haar naar Chiloé, naar Manuel Arias, een stugge antropoloog die bezig is een boek te schrijven over de mythologie van het Chileense eiland. Ook hij worstelt met zijn verleden. Een psychologisch verhaal dat eindigt als een misdaadroman. Geschreven in de hemelse Allende-stijl.
Voor volwassenen.
****

4 opmerkingen:

 1. Hebt u een nieuwe blog ? Daarom kon ik je niet bezoeken ? Mooi boek zie ik , noteren !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zeiden gewoon : van korstjes krijg je borstjes. Het begon pas te helpen toen ze 13 jaar werd, daarvoor kon het haar geen fluit schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. amai, jij leest nogal boeken, ik zelf houd meer van citatenboeken en bladwijzers....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er komt wel veel op de boekenplank van jou.
  Ik lees ook wel graag , gisteren nog eentje uitgelezen

  BeantwoordenVerwijderen

Als het niet lukt hier te reageren en je toch graag je zegje wil doen, mag je altijd een woordje achterlaten op www.bloggen.be/sprokkels.

Dank voor je reactie!